Column van Coen
Dit voorjaar was ik echt toe aan vakantie, maar vanwege vliegschaamte wilde ik een bestemming in Europa die ik met de trein kon bereiken. Daarbij spreek ik slechts een paar woordjes Frans, Grieks of Italiaans en heb er slechte ervaringen met vakanties waarbij ik me niet verstaanbaar kon maken bij de plaatselijke bevolking.
Daarom viel mijn keuze dit keer op Slovenië. Eerst via een snelle treinreis met de ICE naar Stuttgart. Daar een overstap naar de trein richting de Balkanlanden, een prachtige route door romantische Alpenweiden, en uiteindelijk uitgestapt in Bled. Je weet wel met dat sprookjesachtige meer met een piepklein eilandje erin. Bled is overigens ook een mooie uitvalsbasis voor een bergtocht door de Julische alpen, terwijl er ook een aantal mooie en niet de heuvelachtige fietsroutes door het gebied lopen.
Na een dag vol nieuwe indrukken van het natuurschoon, gaat de maag knorren. De vakantieganger in mij wil zich dan culinair laten verwennen door de lokale gastronomie. Aan de gastvrouw van mijn lokale verblijf vroeg ik of ze een adresje kon aanbevelen. Dat kon ze.
Als vegetariër met dieetwensen had ik beter moeten weten…
De menukaart was weliswaar in het Engels, maar de keuze voor vegetariërs was beperkt. Daarom vroeg ik aan de ober of hij aan de kok kon vragen iets te bereiden dat meer tegemoet kwam aan mijn culinaire wensen.
Wat kreeg ik geserveerd? Een bord met zuurkool met een schnitzel. Het was duidelijk dat het Engels van de man niet toereikend was en het woord vegetariër niet kende. Ik heb vervolgens een lokale gast in het restaurant aangesproken of hij Engels of Duits sprak en hem gevraagd mijn verzoek te vertalen in het Sloveens.
De Sloveense man was van harte bereid de gastheer zijn vergissing duidelijk te maken en zijn fout te herstellen. Uiteindelijk kreeg ik, misschien wel hetzelfde, bord zuurkool, maar nu zonder schnitzel. Gelukkig zaten er geen spekjes door de zuurkool en maakt honger zure kool zoet.
Er is een oplossing bedacht voor vegetariërs en veganisten. De lokale culinaire kunstenaars die de kunst verstaan om te koken zonder dierlijke etenswaren, snappen meestal ook wel wat het betekent om te koken zonder allergenen. Tenslotte is Slovenië lid van de Europese Unie en moeten voedselbereiders voldoen aan de allergenenvoorschriften van de EU.
De website Happy Cow biedt een overzicht van vegetarische en veganistische eethuizen waar ook te wereld. Ga de volgende keer goed voorbereid op reis en eet smakelijk zonder zorgen via Happy Cow.