Anafylaxie bij voedselallergie

Anafylaxie is misschien wel de bekendste vorm van voedselallergie. Toch komt de anafylactische shock gelukkig niet veel voor. Omdat anafylaxie zeer ernstig kan verlopen moeten de patiënt en de omgeving de situatie goed herkennen én weten wat te doen in geval van nood. Deze informatie helpt daarbij.

De symptomen in fases.
1. Jeuk of tintelend gevoel in de mond, zwelling van de lippen. jeukende huid, warm en rood worden, onderhuidse zwelling;
2. misselijkheid en/of overgeven, verstopte neus en/of niezen, onrustig of juist teruggetrokken;
3. herhaald overgeven, angstig, benauwdheid, versnelde hartslag;
4. diarree, hese stem, schorre hoest, moeilijk kunnen slikken, piepende ademhaling, blauw kleuren van de huid, hartritme stoornis en/of milde bloeddruk daling, licht gevoel in het hoofd, gevoel van naderend onheil
5. blokkering van de ademhaling, ernstige daling van de hartslag, bewusteloosheid;
6. patiënt raakt in een coma en kan uiteindelijk overlijden.

Hoe sneller de reactie optreedt, hoe ernstiger het verloop. Niet alle klachten komen altijd voor. De tijd tussen het eten en de reactie vari-eert. Meestal treden de 1e symptomen binnen enkele minuten op.

Risico
We kennen meer dan 170 allergenen Heeft u een ernstige allergische reactie op een bepaald voedings-middel gehad? Dan is dat een belangrijke aanleiding dat een aller-goloog u onderzoekt en samen met u een behandelplan opstellen. U zult moeten leren hoe te handelen als u een anafylactische reactie krijgt.

Wat doen bij anafylaxie?
1. Bij een anafylactische reactie is direct ingrijpen noodzakelijk! Er kan namelijk zuurstoftekort optreden.
2. Leg de patiënt neer, maak zo nodig de luchtweg vrij.
3. Gebruik de adrenalinepen.
4. Bel 112 en leg uit dat het om een ernstige allergische reactie gaat en dat misschien meer adrenaline nodig is. De patiënt moet zo snel mogelijk met een ambulance naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.
5. Ga vooral niet zelf rijden!
6. Stel zo nodig de familie op de hoogte.

Voorkomen is beter dan genezen
Om een anafylactische reactie te voorkomen moet u de stof die de reactie kan veroorzaken totaal vermijden. Het is daarom erg belangrijk om te weten op welke allergenen een anafylactische reactie volgt. Zelfs het kleinste spoortje kan al een heftige reactie geven. Lees daarom altijd het etiket van verpakte voedingsmiddelen
en pas op met niet-verpakte voedingsmiddelen.

Medicijnen
Mensen met het risico op een anafylactische shock krijgen een injectiepen met adrenaline voorgeschreven (EpiPen, Anapen).
Deze pen kan levensreddend zijn. Bij een anafylactische reactie verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk heel sterk kan dalen. Adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen, waardoor de bloeddruk weer stijgt. Naast adrenaline zullen zo mogelijk antihistaminica en steroïden worden toegediend.

De informatie in dit artikel komt van de website www.voedselallergie.nl

Sinds 2014 is de horeca en de voedingsmiddelenindustrie verplicht informatie te verstrekken over de aanwezigheid van 14 allergenen
in hun producten. Dus niet over die andere 156. Bovendien hoeven ze de klant ook geen alternatief te bieden.
AllerGast neemt mensen met allergieën en (di-)eetwensen uiterst serieus en wil dat iedereen kan (di-)eten zonder zorgen.



De Vegetariërsbond schrijft:
‘Wil je vegetarisch uit eten, maar wil je niet overgeleverd zijn aan een geitenkaassalade? Ga dan naar een restaurant, hotel, bungalowpark of confe-rentieoord met het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs. Via de kaart zie je direct welke horeca-bedrijven het keurmerk hebben’.

Ook AllerGast heeft dit keurmerk. Leden van de Vegetariërsbond krijgen 10% korting in het AllerGast eethuis. https://www.vegetariers.nl/lekker/restaurants


xxx Kruisallergie xxx
Niet te verwarren met kruisbesmetting
Wanneer mensen allergisch reageren op een bepaald allergeen, reageren ze vaak allergisch op meerdere stoffen. Voedingsmiddelen die nauw verwant zijn, hebben vaak een eiwit dat sterk op elkaar lijkt, dat het afweersysteem niet kan onderscheiden.

 

 

 

 

 

Voorbeelden hiervan zijn:
Allergisch voor: Boompollen; risico op kruisallergie voor: Appel, perzik, kers, pruim, hazelnoot, walnoot, amandel
Allergisch voor: Graspollen; risico op kruisallergie voor: Aardappel, ananas, appel, peer, paprika, tomaat, wortel
Allergisch voor: Huisstofmijt; risico op kruisallergie voor: Garnalen, mosselen, inktvis, slakken
Allergisch voor: Peulvruchten; risico op kruisallergie voor:Erwten, linzen, bonen
Allergisch voor: Noten; risico op kruisallergie voor: Paranoten, cashewnoten, hazelnoten
Allergisch voor: Vis; risico op kruisallergie voor: Zwaardvis, Tong
Allergisch voor: Schaaldieren; risico op kruisallergie voor: Krab, Kreeft
Allergisch voor: Granen; risico op kruisallergie voor: Gerst, Rogge
Allergisch voor: Koemelk; risico op kruisallergie voor: Geitenmelk, Paardenmelk
Allergisch voor: Latex; risico op kruisallergie voor: Kiwi-banaan-avocado
Allergisch voor: Perzik; risico op kruisallergie voor: Appel, kers, pruim, peer
Allergisch voor: Meloen; risico op kruisallergie voor: Watermeloen, pompoen, banaan, avocado


 

Wat zijn sporen?

Als u een voedselallergie heeft, is het belangrijk de allergeneninformatie op het etiket van de levens-middelen te lezen. Het kan van levensbelang zijn.

De etiketten zijn niet uniform en soms moet je even zoeken. Daarbij staat er alleen informatie die door Brussel verplicht is gesteld: ei, gluten, lupine, melk (lactose), mosterd, noten, pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren. Dus niet wanneer je allergisch bent voor die 166 andere stoffen. Daarmee zouden de etiketten wel erg groot worden.

Nu zijn de genoemde 14 extra riskant en kan een minimale hoeveelheid tot een heftige reactie en zelfs tot de dood leiden. Daarom moeten producenten van voedingsmiddelen extra voorzichtig zijn. Niet alleen moeten ze het vermelden wanneer de betreffende allergenen in het product zitten, maar ook wanneer het product mogelijk in contact zou kunnen zijn geweest in het productieproces.

Dat kan voorkomen wanneer in dezelfde fabriek naast het veilige lijnzaad ook onveilige zaden als sesam, mosterd of noten worden verpakt. Dan is de producent verplicht dat op het etiket te vermelden: Kan sporen van sesam, mosterd en noten bevatten. Het zit er niet in, maar het kan ermee in aanraking zijn geweest.
Bij AllerGast letten we extra zorgvuldig op de etiketten of er (sporen van) allergenen in een product zitten. Toch kan AllerGast sporen niet helemaal uitsluiten vanwege factoren buiten de eigen keuken.


 

De uitslag van het KwisSpel:

  1. De EU Heeft per 13-12-2014 de voedingsmiddelenindustrie en horeca regelgeving opgelegd ivm. allergenen. Voor hoeveel voedingsstoffen?
    a. 8 stoffen zijn in de VS opgenomen in de lijst. Mede daarom is het slecht wanneer het TTIP verdrag met de VS (of Canada) van kracht wordt, want dan is de voedselveiligheid voor mensen met een voedselallergie een stuk minder gewaarborgd.
    b. 14: ei, gluten, lupine, melk (lactose) mosterd, noten, pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren.
  2. Deze regelgeving verplicht de voedingsindustrie en horeca tot:
    a. informeren van de gast/klant en het bieden van een alternatie.
    b informeren wanneer de gast erom vraagt, zonder het bieden van een alternatief. De horeca mag wel een alternatief aanbieden, maar is daar niet toe verplicht.
  3. Een allergische reactie kan:
    a. alleen een onschuldige reactie oproepen zoals jeuk, bultjes, loopneus, rode ogen of eczeem
    b. een ernstige reactie oproepen en zelfs dodelijk zijn. Door de zogenaamde anafylactische shock, waarbij het afweersysteem hormonen afgeeft die de bloeddruk snel doen dalen waardoor mensen duizelig worden, het bewustzijn kunnen verliezen, in een coma kunnen raken en uiteindelijk overlijden als ze niet met grote spoed naar het ziekenhuis vervoerd worden. Mensen die weten dat ze dit risico lopen, moeten een injectiepen op zak hebben voor het geval dat.
  4. Welke stof staat niet in de lijst van de EU Allergenenregelgeving?
    a. selderij b. cacao staat niet in  de lijst.
  5. Welke overheidsinstantie houdt toezicht op het naleven van de Allergenenwetgeving in de horeca en de voedingsmiddelenindustrie?
    a. de GGD
    b. de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit, voorheen de Keuringsdienst van Waren)
  6. Het Voedingscentrum heeft een lijst opgesteld met nog eens 10 allergenen die niet in de EU lijst zijn opgenomen. Hoe heet deze lijst?
    a. LeDa lijst. Afkorting van Levensmiddelen Databank.
    b. Decimalijst. Decima is een eilandje voor de Japanse kust waar de Nederlanders van de VOC in de 17e eeuw als eerste westerse natie handel mochten drijven met Japan.
  7. Als je een veganistisch dieet volgt, dan loop je
    a. geen risico op een voedselallergie
    b. wel risico op een voedselallergie, want mensen kunnen allergisch zijn voor gluten, lupine, mosterd, noten, pinda’s en soja.
  8. Hoeveel mensen hebben last van voedselallergie?
    a. 2-3% van de volwassenen en 5-8% van de kinderen volgens het CBS in 2015.
    b. 5-8% van de volwassenen en 12-13% van de kinderen
  9. Kauwgom kan leiden tot een allergische reactie
    a. ja er kan melk in voorkomen b. nee
  10. Een escargotslak behoort tot de groep
    a. schaaldieren (krab, kreeft, garnaal) b. weekdieren (slak, inktvis)

Over de uitkomst en uitslag van het AllerGast KwisSpel kan niet worden gecorrespondeerd.
De AlelrGast KwisSpelprijs is niet inwisselbaar voor contant geld.