Welkom bij AllerGast

Terwijl ik dit schrijf is buiten de lente is in volle hevigheid losgebarsten. Met overdadig wulpse en geurige bloesem lokken planten insecten om bevrucht te worden, zodat de vruchten weer kunnen groeien.

Heerlijk!

Niet voor mensen met hooikoorts of een voedselallergie voor bijvoorbeeld mosterd, noten, pinda’s, selderij of sesam. Een allergische reactie kan zo heftig zijn, dat mensen met spoed naar het ziekenhuis moeten vanwege een zogenaamde anafylactische shock.

Terwijl de maand april leent zich bij uitstek voor culinaire tradities. Dit jaar valt Pasen in april. Traditioneel een jaarlijks terugkerend vreetfeest met veel chocolade snoepgoed, eieren en paasstol.

Het AllerGast eethuis bewijst dat je zonder te zondigen toch een smakelijk en kleurrijke diner op tafel kan zetten zonder dierlijke etenswaren en de 14 allergenen: ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten,
pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren. Daarbij worden alle gerechten zoutarm en met natuurlijke zoetstoffen op smaak gebracht. Zo kan iedereen smakelijk (di-)eten zonder zorgen.

Heb ik uw trek en culinaire nieuwsgierigheid gewekt? In april is het AllerGast eethuis maar liefst vijfmaal geopend voor de Zalige Zondag en ter ere van Koningsdag een koninklijk diner. Zondag 30 april is uitgeroepen tot Internationale dag van de Jazz. Bent u zelf muzikaal, kom langs en zing/speel mee! Dan krijgt u 25% korting op het vegalicious verwenmenu.


AllerGast in Happy Cow.net

De Gelukkige Koe is een gratis website die werkt als internationale reisgids, als je op zoek bent naar een vegan (friendly) of veggie (friendly) eethuis. De site werkt met een handige zoekfunctie op regio en ook het AllerGast eethuis staat er in vermeld.
https://www.happycow.net/europe/netherlands/utrecht


De actie van de ASN bank en de Vegetariërsbond
ter promotie van duurzaam eten loopt nog tot 1 juni 2017!
Het AllerGast eethuis geeft leden 25% korting op een diner voor maximaal 4 personen.


Allergenen onder schuilnaam
::::::::: Mosterd ::::::::::
Mosterd wordt veel gebruikt in sauzen en smaakmakers. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat in de Aziatische keuken mosterd een belangrijke bron van spijsolie is.

In Nederland zijn nog weinig gevallen bekend van mosterdallergie, maar is gebonden aan de EU regels. Op dit moment zijn alleen meldingen bekend uit landen als Spanje en Frankrijk.

Het mosterdeiwit kan aanleiding geven tot een allergische reactie waarbij het afweersysteem betrokken is. Mosterd kan ook een irriterende werking hebben die lijkt op een allergische reactie. Daarbij is echter geen allergische basis.

De keuken van AllerGast is helemaal vrij van mosterd.

Voeding waar mosterd in voor (kan) komen
azijn, kaas, saus, chutney, ketchup, slasaus, currysaus, marinade, specerijenmix, fritessaus, mayonaise, seasonings, groenten op zuur, piccalilly, tadka, gekruid vlees, soep, worst.

Anafylaxie bij voedselallergie

Anafylaxie is misschien wel de bekendste vorm van voedselallergie. Toch komt de anafylactische shock gelukkig niet veel voor. Omdat anafylaxie zeer ernstig kan verlopen moeten de patiënt en de omgeving de situatie goed herkennen én weten wat te doen in geval van nood. Deze informatie helpt daarbij.

De symptomen in fases.
1. Jeuk of tintelend gevoel in de mond, zwelling van de lippen. jeukende huid, warm en rood worden, onderhuidse zwelling;
2. misselijkheid en/of overgeven, verstopte neus en/of niezen, onrustig of juist teruggetrokken;
3. herhaald overgeven, angstig, benauwdheid, versnelde hartslag;
4. diarree, hese stem, schorre hoest, moeilijk kunnen slikken, piepende ademhaling, blauw kleuren van de huid, hartritme stoornis en/of milde bloeddruk daling, licht gevoel in het hoofd, gevoel van naderend onheil
5. blokkering van de ademhaling, ernstige daling van de hartslag, bewusteloosheid;
6. patiënt raakt in een coma en kan uiteindelijk overlijden.

Hoe sneller de reactie optreedt, hoe ernstiger het verloop. Niet alle klachten komen altijd voor. De tijd tussen het eten en de reactie vari-eert. Meestal treden de 1e symptomen binnen enkele minuten op.

Risico
We kennen meer dan 170 allergenen Heeft u een ernstige allergische reactie op een bepaald voedings-middel gehad? Dan is dat een belangrijke aanleiding dat een aller-goloog u onderzoekt en samen met u een behandelplan opstellen. U zult moeten leren hoe te handelen als u een anafylactische reactie krijgt.

Wat doen bij anafylaxie?
1. Bij een anafylactische reactie is direct ingrijpen noodzakelijk! Er kan namelijk zuurstoftekort optreden.
2. Leg de patiënt neer, maak zo nodig de luchtweg vrij.
3. Gebruik de adrenalinepen.
4. Bel 112 en leg uit dat het om een ernstige allergische reactie gaat en dat misschien meer adrenaline nodig is. De patiënt moet zo snel mogelijk met een ambulance naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.
5. Ga vooral niet zelf rijden!
6. Stel zo nodig de familie op de hoogte.

Voorkomen is beter dan genezen
Om een anafylactische reactie te voorkomen moet u de stof die de reactie kan veroorzaken totaal vermijden. Het is daarom erg belangrijk om te weten op welke allergenen een anafylactische reactie volgt. Zelfs het kleinste spoortje kan al een heftige reactie geven. Lees daarom altijd het etiket van verpakte voedingsmiddelen
en pas op met niet-verpakte voedingsmiddelen.

Medicijnen
Mensen met het risico op een anafylactische shock krijgen een injectiepen met adrenaline voorgeschreven (EpiPen, Anapen).
Deze pen kan levensreddend zijn. Bij een anafylactische reactie verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk heel sterk kan dalen. Adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen, waardoor de bloeddruk weer stijgt. Naast adrenaline zullen zo mogelijk antihistaminica en steroïden worden toegediend.

De informatie in dit artikel komt van de website www.voedselallergie.nl

Sinds 2014 is de horeca en de voedingsmiddelenindustrie verplicht informatie te verstrekken over de aanwezigheid van 14 allergenen
in hun producten. Dus niet over die andere 156. Bovendien hoeven ze de klant ook geen alternatief te bieden.
AllerGast neemt mensen met allergieën en (di-)eetwensen uiterst serieus en wil dat iedereen kan (di-)eten zonder zorgen.


AllerGast & Veggieworld

Van 11 t/m 12 maart vindt de Veggieworldbeurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Elke beursdag zijn de bezoekers en standhouders die speciale (di-) eetwensen hebben vanwege allergie of gezondheid welkom in het AllerGast eethuis. Want bij AllerGast kan iedereen (di-)eten zonder zorgen.

Op de zaterdagavond zal de Zalige Zaterdag zelfs opgeluisterd worden door live muziek. Bespeel je zelf een instrument? Neem het mee en speel mee, dan krijg je 5 euro korting op de toch al lage prijs van 20 euro p.p.
Heb ik je trek gewekt? Er is een rechtstreekse busverbinding vanaf het Jaarbeursplein naar het eethuis: Stadbus 7 richting Kanaleneiland,halte Vasco da Gamalaan. Dan is het AllerGast eethuis aan de Alexander de Grotelaan om de hoek.
-> Reserveren kan tot 24 uur van tevoren en graag met vermelding van je (di-) eetwensen, bovenop onze normale dier- en allergenenvrije normen.


AllerGast in actie
Het periodiek van de ASN bank ‘GoedGeld’ heeft i.s.m. de Vegetariërsbond een actie opgezet om aandacht te vragen voor duurzaam uit eten. Ook het AllerGast eethuis staat erin vermeld.

GoedGeld: ‘Steeds meer koks halen hun producten uit de regio, houden rekening met de seizoenen en besteden extra aandacht aan de vegetarische gerechten op hun kaart. Maak kennis met deze chefs tijdens de duurzame restaurant actie’.
Als ASN-klant krijg je tot en met woensdag 31 mei 2017 25% korting op de gerechten.
https://goedgeld.asnbank.nl/februari_2017/voordeel_duurzaam_uit_eten

 

 

 


 

Gastvrij voor Vegetariërs

De Vegetariërsbond schrijft:
‘Wil je vegetarisch uit eten, maar wil je niet overgeleverd zijn aan een geitenkaassalade? Ga dan naar een restaurant, hotel, bungalowpark of confe-rentieoord met het keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs. Via de kaart zie je direct welke horeca-bedrijven het keurmerk hebben’.

Ook AllerGast heeft dit keurmerk. Leden van de Vegetariërsbond krijgen 10% korting in het AllerGast eethuis. https://www.vegetariers.nl/lekker/restaurants


Allergenen onder schuilnaam
\_/ \_/ \_/  Melk & lactose \_/ \_/ \_/
In Nederland heeft bijna 1 op de 7 mensen een lactose-intolerantie, zo’n 2,5 miljoen. Slechts weinig mensen weten dat ze het hebben. Daarbij verschilt het enorm per land.

Er is een verschil tussen een (koe-)melkallergie en lactose-intolerantie. Bij mensen met een melk-allergie reageert het afweersysteem op één of meerdere eiwitten in de melk (van alle dieren, dus niet alleen koemelk). Dat kan een reactie geven op de huid, in de spijsvertering en in de luchtwegen. Een kleine hoeveelheid melk kan al aanleiding geven tot een allergische reactie, maar leidt zelden tot een anafylactische shock. Lactose is een melksuiker en wordt in de spijsvertering door het enzym lactase afgebroken om te kunnen worden opgenomen vanuit de darmen in de bloedbaan. Mensen met een lactose-intolerantie maken geen of te weinig lactase aan, waardoor de lactose gaat vergisten. Dat kan leiden tot lijden aan een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, winderigheid en diarree.
De keuken van AllerGast is vrij van alle dierlijke producten, dus ook van dierlijke melk en lactose.

Melk(-bestanddelen) op het etiket onder schuilnaam:
caseïne/caseïnaat, Ghee, gehydrolyseerde melk, Kefir, Glycomacropeptide, Lactose, Immunoglobuline, Lactoval, Lactalbumine, Lactulose,
Lactoferrine, Nacho, Lactoglubine, Recaldent, Lactoperoxydase, Tagatose, Melkderivaat, Umer, Transglutaminase, Wrongel, Wei(-poeder).

NB. Let op dat ook onverwachte voedingsmiddelen melk kunnen bevatten zoals: kauwgum, snoep, beschuit, chips, bouillon, brood, cremes, frisdrank als Rivella, likeur, roux, kant en klaarmaaltijden, boter, halvarine, margarine, paneermeel, salades, Smetana, Valess, Viili/Fil, zoutjes.


AllerGast en de Gezondheidsbeurs

Van 2 t/m 5 februari vindt de Nationale Gezondheids- en Allergiebeurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Elke beursdag zijn de bezoekers en standhouders die speciale (di-) eetwensen hebben vanwege allergie of gezondheid welkom in het AllerGast eethuis. Want bij AllerGast kan iedereen (di-)eten zonder zorgen.

Op de zaterdagavond zal de Zalige Zaterdag zelfs opgeluisterd worden door live muziek. Bespeel je zelf een instrument? Neem het mee en speel mee, dan krijg je 5 euro korting op de toch al lage prijs van 15 euro p.p..

Heb ik je trek gewekt? Er is een rechtstreekse busverbinding vanaf het Jaarbeurs-plein naar het eethuis: Stadbus 7 richting Kanaleneiland,halte Vasco da Gamalaan. Dan is het AllerGast eethuis aan de Alexander de Grotelaan om de hoek.
-> Reserveren kan tot 24 uur van tevoren en graag met vermelding van de extra (di-)eetwensen, bovenop de normale dier- en allergenenvrije normen van AllerGast.


xxx Kruisallergie xxx
Niet te verwarren met kruisbesmetting
Wanneer mensen allergisch reageren op een bepaald allergeen, reageren ze vaak allergisch op meerdere stoffen. Voedingsmiddelen die nauw verwant zijn, hebben vaak een eiwit dat sterk op elkaar lijkt, dat het afweersysteem niet kan onderscheiden.

 

 

 

 

 

Voorbeelden hiervan zijn:
Allergisch voor: Boompollen; risico op kruisallergie voor: Appel, perzik, kers, pruim, hazelnoot, walnoot, amandel
Allergisch voor: Graspollen; risico op kruisallergie voor: Aardappel, ananas, appel, peer, paprika, tomaat, wortel
Allergisch voor: Huisstofmijt; risico op kruisallergie voor: Garnalen, mosselen, inktvis, slakken
Allergisch voor: Peulvruchten; risico op kruisallergie voor:Erwten, linzen, bonen
Allergisch voor: Noten; risico op kruisallergie voor: Paranoten, cashewnoten, hazelnoten
Allergisch voor: Vis; risico op kruisallergie voor: Zwaardvis, Tong
Allergisch voor: Schaaldieren; risico op kruisallergie voor: Krab, Kreeft
Allergisch voor: Granen; risico op kruisallergie voor: Gerst, Rogge
Allergisch voor: Koemelk; risico op kruisallergie voor: Geitenmelk, Paardenmelk
Allergisch voor: Latex; risico op kruisallergie voor: Kiwi-banaan-avocado
Allergisch voor: Perzik; risico op kruisallergie voor: Appel, kers, pruim, peer
Allergisch voor: Meloen; risico op kruisallergie voor: Watermeloen, pompoen, banaan, avocado


Allergenen onder schuilnaam:
Lupine

De lupine is een plant die uitbundig kan bloeien. Als de lupine uitgebloeid is, blijven peulvruchten achter. De zaden van de witte, gele en blauwe lupine zijn eetbaar. De zaden van de blauwe lupine worden verwerkt tot lupinemeel Lupine en lupinemeel kunnen aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het immuunsysteem reageert op de specifieke eiwitten. De hoeveelheid die een reactie kan veroorzaken is minimaal en kan aanleiding geven tot niesbuien, astmatische aanvallen en zelfs tot een anafylactische shock met dodelijke afloop.

Lupine en pinda’s zijn beide peulvruchten. Daarom hebben mensen met een pinda-allergie vaak ook een allergie voor lupine, een zogenaamde kruisallergie.

De keuken van AllerGast is vrij van pinda’s en lupine.

 

 

 

Lupine onder schuilnaam
Eiwitconcentraat
Lopino
Loyu
Lupini
Lupinegranulaat
Tremoços
Lupinemeel
Lupinestukjes
Okara
Tarwi
Voedingsvezel

Producten waar lupine in voor (kan) komen
Banket
Bladerdeeg
Brood(mix)
Chocolade
Chips
Dressing
Gepaneerde producten
Koek
Kruidenmix
Margarine
Meergranenbrood
Pasta
Sauzen
Snacks
Soep
Taartbodems
Vleesvervangers
Vleeswaren
Wafels
De lijst is niet volledig


Verwarrende term op het etiket
::::::: Wat zijn sporen? :::::::

Als u een voedselallergie heeft, is het belangrijk de allergeneninformatie op het etiket van de levens-middelen te lezen. Het kan van levensbelang zijn.

De etiketten zijn niet uniform en soms moet je even zoeken. Daarbij staat er alleen informatie die door Brussel verplicht is gesteld: ei, gluten, lupine, melk (lactose), mosterd, noten, pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren. Dus niet wanneer je allergisch bent voor die 166 andere stoffen. Daarmee zouden de etiketten wel erg groot worden.

Nu zijn de genoemde 14 extra riskant en kan een minimale hoeveelheid tot een heftige reactie en zelfs tot de dood leiden. Daarom moeten producenten van voedingsmiddelen extra voorzichtig zijn. Niet alleen moeten ze het vermelden wanneer de betreffende allergenen in het product zitten, maar ook wanneer het product mogelijk in contact zou kunnen zijn geweest in het productieproces.

Dat kan voorkomen wanneer in dezelfde fabriek naast het veilige lijnzaad ook onveilige zaden als sesam, mosterd of noten worden verpakt. Dan is de producent verplicht dat op het etiket te vermelden: Kan sporen van sesam, mosterd en noten bevatten. Het zit er niet in, maar het kan ermee in aanraking zijn geweest.
Bij AllerGast letten we extra zorgvuldig op de etiketten of er (sporen van) allergenen in een product zitten. Toch kan AllerGast sporen niet helemaal uitsluiten vanwege factoren buiten de eigen keuken.


Zalige Zaterdag X mas eve vegalicious dinner.

Zaterdag 24 december stond het dier- en allergenenvrije eethuis van AllerGast in het teken van kerstavond. Aangezien ik ook gastheer ben voor couchsurfers, had ik het Zalige Zaterdag evenement ook aangekondigd in de decemberagenda op de website van Couchsurfing.

Uiteindelijk heb ik 7 gasten mogen begroeten in het AllerGast eethuis: 2 via AllerGast en 5 via Couchsurfing. Geen Caspar, Balthasar en Melchior, maar wel Patrick en Irene uit Nederland, Natalie uit Zuid Afrika, Shai uit Israel, Tito uit Italie, Bjarke uit Denemarken en Lavinia uit Duitsland. Samen hebben we gesmuld van een AllerGast Fontrio met drie nieuwe smaken:
– AllerRood: tomaat paprika en peper
– AllerPaddo: 1000 en 1 paddenstoelen met gember
– Allerwt: kikkererwten met knoflook, kokosroom en rijstmelk

Een gezonde welkomstcocktail met wortel, gember, citroen en appel vooraf. Daarna een warme driekleuren groentenmousse met pompoen, paprika en bamboe. Als nagerecht stond er een vruchtenfontein op het menu met verse vruchten en een vruchtensmoothie als dipsaus.

De kamer was stijlvol en overdadig aangekleed met zowel een echte, als een paar nep kerstbomen en kersttakken van de gesnoeide conifeer. Onder de Nordmann had de Kerstman voor alle gasten een cadeautje achter gelaten, dat gretig werd uitgepakt en begroet met gelach en gezang. Met behulp van Youtube karaoke werden een Engelse, Duitse, Deense, Italiaanse en Nederlandse kerstliederen aangeheven.

Een aantal gasten is na het diner blijven slapen. Op 1e Kerstdag heeft gastheer Coen Mobach zich een kundig stadsgids getoond. Daarbij heeft hij de gasten de schatten van de stad Utrecht laten zien. Hoewel daar geen mirre, wierook of goud bij zat was het toch een echte Kerstdag.

Zaterdag 31 december is de volgende gelegenheid: Vegalicious potluck met slow dating.
Reserveren kan tot vrijdagavond 30 november 2016 22.00uur.

Vegfest 2016 succes voor AllerGast

Bezoekers konden de tafel van AllerGast niet missen en velen hebben hun hersenen gepijnigd op het KwisSpel, de allergenen kenniskwis van AllerGast. De VegFest in de Expozaal van het Beatrixgebouw in Utrecht was een gezellige Bijenkorf voor veganisten, flexanisten, vegetariërs en flexitariërs.

Ruim 200 mensen hebben het KwisSpel ingevuld en slechts 6 mensen hadden alle vragen goed. Zij maken kans op de hoofdprijs: een gratis diner voor twee in het AllerGast eethuis tijdens een Zalige Zaterdag


De uitslag van het KwisSpel:

 1. De EU Heeft per 13-12-2014 de voedingsmiddelenindustrie en horeca regelgeving opgelegd ivm. allergenen. Voor hoeveel voedingsstoffen?
  a. 8 stoffen zijn in de VS opgenomen in de lijst. Mede daarom is het slecht wanneer het TTIP verdrag met de VS (of Canada) van kracht wordt, want dan is de voedselveiligheid voor mensen met een voedselallergie een stuk minder gewaarborgd.
  b. 14: ei, gluten, lupine, melk (lactose) mosterd, noten, pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren.
 2. Deze regelgeving verplicht de voedingsindustrie en horeca tot:
  a. informeren van de gast/klant en het bieden van een alternatie.
  b informeren wanneer de gast erom vraagt, zonder het bieden van een alternatief. De horeca mag wel een alternatief aanbieden, maar is daar niet toe verplicht.
 3. Een allergische reactie kan:
  a. alleen een onschuldige reactie oproepen zoals jeuk, bultjes, loopneus, rode ogen of eczeem
  b. een ernstige reactie oproepen en zelfs dodelijk zijn. Door de zogenaamde anafylactische shock, waarbij het afweersysteem hormonen afgeeft die de bloeddruk snel doen dalen waardoor mensen duizelig worden, het bewustzijn kunnen verliezen, in een coma kunnen raken en uiteindelijk overlijden als ze niet met grote spoed naar het ziekenhuis vervoerd worden. Mensen die weten dat ze dit risico lopen, moeten een injectiepen op zak hebben voor het geval dat.
 4. Welke stof staat niet in de lijst van de EU Allergenenregelgeving?
  a. selderij b. cacao staat niet in  de lijst.
 5. Welke overheidsinstantie houdt toezicht op het naleven van de Allergenenwetgeving in de horeca en de voedingsmiddelenindustrie?
  a. de GGD
  b. de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit, voorheen de Keuringsdienst van Waren)
 6. Het Voedingscentrum heeft een lijst opgesteld met nog eens 10 allergenen die niet in de EU lijst zijn opgenomen. Hoe heet deze lijst?
  a. LeDa lijst. Afkorting van Levensmiddelen Databank.
  b. Decimalijst. Decima is een eilandje voor de Japanse kust waar de Nederlanders van de VOC in de 17e eeuw als eerste westerse natie handel mochten drijven met Japan.
 7. Als je een veganistisch dieet volgt, dan loop je
  a. geen risico op een voedselallergie
  b. wel risico op een voedselallergie, want mensen kunnen allergisch zijn voor gluten, lupine, mosterd, noten, pinda’s en soja.
 8. Hoeveel mensen hebben last van voedselallergie?
  a. 2-3% van de volwassenen en 5-8% van de kinderen volgens het CBS in 2015.
  b. 5-8% van de volwassenen en 12-13% van de kinderen
 9. Kauwgom kan leiden tot een allergische reactie
  a. ja er kan melk in voorkomen b. nee
 10. Een escargotslak behoort tot de groep
  a. schaaldieren (krab, kreeft, garnaal) b. weekdieren (slak, inktvis)

Over de uitkomst en uitslag van het AllerGast KwisSpel kan niet worden gecorrespondeerd.
De AlelrGast KwisSpelprijs is niet inwisselbaar voor contant geld.


Allergenen onder schuilnaam
:::: Gluten ::::

In Nederland heeft 0,5% van de bevolking coeliakie (uitspraak:  seu-lia-kíe). Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten en daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd.

Wat zijn gluten eigenlijk?
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in een aantal granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, emmer, einkorn en kamut. Haver is in principe glutenvrij, maar is vaak ‘verontreinigd’ met tarwe waardoor haver toch ook vaak gluten bevat. Deze eiwitten zorgen voor elasticiteit in het deeg en zijn nodig voor het rijzen van brood en gebak. Gluten bestaan uit 2 soorten eiwitten: gliadine en glutenine. Alleen gliadine kan een reactie geven. Granen die gluten bevatten maar geen gliadine zijn veilig voor mensen met coeliakie, bijvoorbeeld: soja, boekweit, rijst, teff, guarpitmeel, tapioca (casave), sorghum, arrownoot, agar-agar, johannesbroodpitmeel/ carobe, xanthaangom, quinoa, amaranth, gierst (niet bulgur of couscous), millet, raapzaad en mais (wel gluten in maisbrood).

Dunne Darm
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen Een gezonde dunne darm heeft aan de binnen-kant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot.

De keuken van AllerGast is schoon van zowel gluten als tarwe.

Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opge-nomen. Met alle gevolgen van dien. Bij langdurige verwaarlozing kan de darmwand zelfs beschadigd raken en kunnen gluten ernstige gevolgen hebben.

Coeliakie of glutenintolerantie is geen allergie en is niet hetzelfde als een tarwe allergie. De gluten geven geen allergische reactie waarbij het immuunsysteem een rol speelt. Bij mensen met een tarwe allergie speelt die allergische reactie wel een rol. Tarwe is echter niet door de EU verplicht om te vermelden op het etiket van voedingsmiddelen.

Verwarrende namen
Hoewel de namen anders doen vermoeden bevatten glutaminezuur en glutaminaat/glutamaat geen gluten, dit zijn smaakversterkers (E620 t/m E625). Ook Tarwi is de naam van een lupinesoort en heeft dus niks te maken met tarwe of gluten.


Welkom bij AllerGast

Wat is er nu fijner dan je lekker culinair te laten verwennen en uit eten te gaan. December is altijd een moeilijke maand voor mensen met (di-) eetwensen.

Mensen die een veganistisch dieet volgen of vanwege een voedselallergie bepaalde voedingsstoffen niet kunnen verdragen, hebben het zwaar en moeten veel nee zeggen. Niet alleen tegen het van suiker verzadigde snoepgoed, ook al dat andere lekkers dat erom vraagt: ‘Eet mij!’

Durf jij in december uit eten te gaan? Zit je met vertrouwen aan de kerstdis van je moeder, wanneer je de schaal met gepocheerde kwarteleitjes in gefileerde zalmsnippers met zure room voorbij ziet komen?

AllerGast verwent deze mensen met veilige feestdagen. Heb ik je trek gewekt? Zowel voor Kerstavond als op Oudejaarsavond organiseert AllerGast een Zalige Zaterdag. De keuken van AllerGast is vrij van dierlijke producten en 14 allergenen: ei, gluten, lupine, melk (lactose), mosterd, noten, pinda’s, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis, schaal- en weekdieren.

Namens AllerGast wens ik iedereen veilige en gezellige feestdagen toe en een gezond 2017.


Menusuggestie voor de feestdagen:

\\\ Fontrio ///

Heb je nog zo’n oude fonduepan op zolder staan? Daar doe je natuurlijk niks meer mee, want dat is toch alleen voor de kaasfondue…?

Mis! Want zo’n pannetje kan ook gevuld worden met andere warme sauzen of dikke vloeistoffen die naar eigen smaak aan te passen zijn. Eén van de Zalige Zaterdagen in 2016 stonden er zelfs 3 pannetjes te pruttelen met een paddofondue, een fondue van gegrilde paprikamousse en een pompoen- wortelpuree. De fondue met de gemalen cashewnoten is ook heerlijk, maar niet geschikt voor mensen met een notenallergie.

De gasten konden naar hartenlust een brede collectie aan verse groenten en rauwkost in de fonduepannetjes dopen, zoals gekookte krieltjes, broccoli, bloemkool, cherrytomaatjes en champignons. Als dessert was er zelfs een 4e fonduedip in de chocoladefontein met vers fruit, zoals bananen, appel, druiven en pruimen.

Een heerlijk en feestelijk dineridee.

Een gast schreef: ‘Op een drietal uiteenlopende vegetarische / veganistische fondues – paprika, pompoen en paddestoelen, die het predikaat fonuno, fondue en fontrio had gekregen – met daarbij brood, salade en verscheidene groenten om lekker in de fonduepannen te dippen – vergastte Coen een elftal mensen na afloop van het evenement Gluren bij de buren op 31 januari jongstleden. Daarnaast konden de gasten, die in zijn woonkamer of rond de rijk gedekte tafel stonden en zaten zich tegoed doen aan water, fris of wijn naar keuze. Voorafgaand aan de gezellige maaltijd serveerde Coen, daarmee de gasten verwelkomend, een verse, verrassende smoothie met onder meer rode biet; na afloop verscheen een chocoladefontein op tafel, waaruit in plaats van chocolade heel origineel witte vla klaterde op het verse fruit dat men daar naar believen in kon dopen. Zo werd de maaltijd anders dan anders, anders dan te verwachten en zelfs spannend. Dit waren nog maar de eerste schreden van Coen op het culinaire pad dat hij ook professioneel wil gaan bewandelen en waarvoor hij diverse deelopleidingen volgt of heeft voltooid: als deze avond niet al een succes was, zou ik het woord ‘veelbelovend’ gebruiken – maar daar Coen schromelijk mee tekort doen.’


Allergenen onder schuilnaam:

000  e i e r e n  000

De kippeneiallergie is één van de meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen (2%), waarbij de meeste kinderen na hun 4e jaar over de allergie zijn ‘heen gegroeid’. Minder dan 1% van de volwassenen heeft last van een kippeneiallergie.

Sommige mensen kunnen wel gekookte eieren verdragen, maar geen rauwe eieren. Een kruisreactie met eieren van andere vogels is ook mogelijk, maar een kruisreactie met kippenvlees komt weinig voor.

Schuilnamen van ei: Albumine, Avidine, Conalbumine, Eigeel, Eipoeder, Eiwit, Fosfatidylserine, Globuline, Lecithin, Lipovitellin, Livetine, Lysozyme, Ovalbumine, Ovoglobuline, Ovomucine, Ovomuciod, Ovotransferrine, Phosvitine.


Voedingsmiddelen met ei
De lijst is niet volledig, ze is overgenomen van Horeca Stichting Nederland en is exclusief de vegan vervangers

Aardappelpuree, advokaat, bavarois, bewerkte vleeswaren, bouillon, brood(-jes), beschuit, cake(-mix), chocola, deegwaren, donuts, dressing, gepaneerde producten, glanslaagje op ovenproducten, halvarine/margarine, hartige taarten quiche, ijs, koek, kaas(-fondue), pap, kroepoek,   kroketten, loempia, marsepein, marshmallows, spekkies, mayonaise, fritesaus, mergpijpjes, muffins, omelet, gepaneerde producten, ontbijtgranen, salades, sauzen, pasta, pannenkoeken/poffertjes, paté, pudding, schuimende drankjes, schuimpjes, meringue, sladressing, snacks, snoep, soep, soufflé, surimi, taart, gebak, Turks fruit, vla, vegetarische vleesvervangers, wafels, wijn, wentelteefjes, worst, yoghurtdressing, zoutjes


Zalige Zaterdag 19 november 2016: Smart met Smaak.

Zes gasten hebben genoten van de Zalige Zaterdag. Het menu stond in het teken van het Smartlappenfestival dat de stad Utrecht onveilig maakt. De AllerGasten werden met een liedboek zelf aan het zingen gezet tussen de gangen door. Eerst begeleid door de hommel van de gastheer, later werden de gasten loslippiger en zongen ze er zelfstandig lustig op los.

Het meezingmenu bestond uit:
– een cocktail van vers fruit en wortel
– een zoete pompoensoep met bataat, paprika en mais
– een mooie hartige taart met salade
– een vruchtensmoothiefontijn waarin de AllerGasten naar hartenlust allerhande fruit in konden dopen.

dsci0181 dsci0183

Zalige Zaterdag 12 november 2016: Het Heerlijk Avondje.

Zaterdag 12 november stond in het teken van de intocht van Sint Nicolaas.

Een regenboog Piet was gastheer van de avond
en verwelkomde de gasten met een lied

Daar wordt aan de deur gebeld, hard gebeld, zacht gebeld
Daar wordt aan de deur gebeld, wie zal dat zijn?

als eerste verdween een Sinterklaascocktail in de mond
gevolgd door een Sinterklaassoep van tomaat met rode biet.

Een mijterse salade was een lust voor tong, neus en oog
bij de hartige taart met 1000 ingrediënten.
Voor toe een ananassorbet met fruit zo rood
De keukenprins van AllerGast heeft culinaire talenten.

Tot slot werd er koffie of thee met een pepernoot geserveerd
en ging een ieder voldaan met een volle maag naar huis
Het diner en de gezelligheid werden zeer gewaardeerd
met een hartelijk cadeau van Sint en Piet in de wambuis.

4

Zalige Zaterdag 5 november 2016: PizzaZaZa.

Zaterdag 5 november hebben 6 gasten van Viva las Vegas genoten van de Zalige Zaterdag met het PizzaZaZamenu.

De gasten werden als van ouds bij een Zalige Zaterdag verwelkomd met een fruitige en vitaminerijke cocktail van verse ananas en witte druiven. De 2e gang werd gevormd door een gekruide tricolore pompoensoep met rode paprika, wortel en tomaat. Bij de PizzaZaZa werd een kleurrijke salade van Chinese kool met rettich en olijven geserveerd.

Op het verrassingsmenu stonden de gluten- en allergenenvrije pizza’s centraal. De gasten konden de bodems naar hartenlust beleggen met talloze toppings en sauzen. In de gloednieuwe, ruime en glutenvrij oven konden alle 6 de pizza’s tegelijk gebakken worden, zodat alle gasten tegelijk konden aanvallen en smullen.

Het PizzaZaZamenu werd afgesloten met een vruchtenfondue van verse ananas met banaan waarin verschillende soorten fruit gedoopt konden worden. Tenslotte was er nog koffie of (kruiden-)thee met een pepernootje.

Is je trek gewekt? Volgende week, zaterdag 12 november wordt de Zalige Zaterdag omgetoverd in een festivalkantine voor het muziekfestival Le Mini Who/LeFeast. Zaterdag 19 november wordt in Utrecht het jaarlijkse Smartlappenfetival gehouden en staat de Zalige Zaterdag in het teken van ‘Smart met Smaak’.

Welkom bij AllerGast.