Allergenen onder schuilnaam: Weekdieren

Je moet er van houden (of niet) en er allergisch voor zijn. Weekdieren is een groep dieren die bestaat uit schelpdieren zoals mosselen en oesters, inktvissen en slakken. Het eten van deze dieren kan leiden tot een allergische reactie waarbij het afweersysteem geactiveerd wordt door de specifieke eiwitten van weekdieren.

De allergische reactie kan al optreden bij een minimale hoeveelheid allergeen eiwit en kan een anafylactische shock veroorzaken die levensbedreigend kan zijn. Daarnaast hebben mensen die allergisch zijn voor weekdieren vaak een kruisreactie voor meerdere soorten en ook met schaaldieren.

Naast de allergische reactie op het eiwit van weekdieren kunnen mensen bij het eten van schelpdieren ook ziek worden zonder dat het komt door het afweersysteem. Dit wordt veroorzaakt door een alg die ook in de schelp woont en stoffen vormt die giftig zijn voor de mens. Deze stoffen kunnen leiden tot diarree en zelfs verlammingsverschijnselen, geheugenverlies en aantasting van het zenuwstelsel.

De keuken van het AllerGast eethuis is 100% schoon van elle dierlijke etenswaren, dus ook van week- en schelpdieren. Mensen met een allergie voor weekdieren kunnen zodoende veilig genieten van een smakelijk vegalicious diner.

Op het etiket
Abalone
Alikruiken
Escargots
(Pijl-)inktvis
K(n)okkels
Krabnijpers
K(r)eukels
Mosselen
Octopus
Oesters
Slakken
St. Jacobsschelp
Wulken
Yabby
Zeekat
Zeeoren
Zeevruchten

Voedingsmiddelen met weekdieren
Het overzicht is niet volledig
Aperitiefjes
Bouillabaisse
Calamari
Fruit des mer
Frutti di Mare
Kruidenmixen
Meditterane gerechten
Oosterse gerechten
Paella
Pulpo
Salades
Tapas
Vissoep
Zeebanket