Coeliakie in de horeca

Mensen met een intolerantie voor gluten (coeliakie) krijgen te maken met onbegrip, vervelende opmerkingen en moeten telkens uitleggen wat ze wel en niet mogen eten. Al met al is dat erg vermoeiend, mede doordat de ‘kwaal’ onzichtbaar, van binnen zit.

In het AllerGast eethuis kan iedereen veilig terecht en denk ik graag met je mee wat je kunt eten met je glutenvrije levensstijl. Marieke de Groot van de Glutenvrije Markt was benieuwd naar de opmerkingen die mensen met een glutenvrije levensstijl te horen krijgen in het dagelijks leven en ze plaatste een oproep op hun Facebookpagina. De meest opmerkelijke en soms ook schokkende bevindingen lees je in dit artikel.

Volgens Marieke was het soms tenenkrommend: Wat het meest terugkomt in alle reacties die wij op onze oproep hebben gehad is onbegrip en onwetendheid. Mensen weten niet wat coeliakie is, weten niet wat gluten is of nemen de ernst ervan niet serieus (genoeg).

Regelmatig blijkt dat mensen in de horeca glutenvrij verwarren met melkvrij, notenvrij, pindavrij of suikervrij. Toch zijn dit compleet verschillende dingen. Ook komt het regelmatig voor dat men te horen krijgt: “Nee, glutenvrij hebben wij niet, maar wel vegetarisch!”. Ontzettend tenenkrommend wanneer je ziek wordt van gluten. Vlees of geen vlees: gluten hebben hier niks mee te maken. Gluten bevinden zich in granen.

De Glutenvrije Markt heeft een top 10 samengesteld van opmerkingen waar het onbegrip en de onwetendheid vanaf druipt:

  1. “Coeliakie, is dat een Japans gerecht?”
  2. “Glutenvrij? Daar groeit ze wel overheen toch?”
  3. “Daar hebben ze toch medicijnen voor?”
  4. “Een klein hapje kan toch geen kwaad?”
  5. “Ach je kunt toch wel een keer zondigen?”
  6. “Wat knap dat je dat volhoudt. Ik zou echt niet kunnen leven met coeliakie.”
  7. “Dat zit tussen je oren. Dat heb ik gelezen!”
  8. “Hoe allergisch ben je voor gluten? Eet je een beetje glutenvrij of helemaal?”
  9. “Ach joh, stel je niet zo aan.”
  10. “Het ligt eraan voor wat voor gluten je allergisch bent.”

Wil je meer onthutsende reacties lezen? Lees hier het hele artikel.