EFSA

Zijn abrikozenpitten gezond?

Er zijn op  internet veel jubelende verhalen te vinden over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden helpen bij afvallen, darmproblemen, het cholesterol verlagen, enzovoorts. Deze effecten zijn niet bewezen.

Wat wél bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2016 berekend dat een volwassene bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidslimiet kan overschrijden. Bij kinderen is dit nog lager.

In abrikozenpitten kunnen gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) zitten. In het lichaam worden deze plantengifstoffen omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Ook het eten van perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Zaden of pitten

De gezondheidsraad adviseert volwassenen iedere dag 25 gram noten te eten, onder andere vanwege de gezonde vetten. Die noten kunnen tussendoor als snack, maar u kunt ze ook verwerken in gerechten: Mensen met een allergie voor noten, sesam of pinda’s kunnen ook zaden of pitten gebruiken, lees wel goed de verpakking of er geen risico bestaat van sporen of kruisbesmetting.

Venkelthee

Mensen die een voedselallergie of overgevoeligheid hebben en daardoor last krijgen van hun spijsvertering kunnen baat hebben bij Venkelthee. Het is een beproefd middel bij darmkrampjes bij babies, maar ook bij volwassen mensen heeft de thee van venkelzaad of het kookvocht van de Venkelknol een heilzame werking op de darmen. Venkelthee is ook als zelfzorggeneesmiddel bij de apotheek of een goede drogist te koop.

Aloë Vera

De Aloë Vera is een plant die vooral bekend is als de vetplant in de vensterbank. Daarnaast kennen veel mensen het ook wel als verzorgende toevoeging aan huidproducten. Ook als drank heeft Aloë Vera een verzachtende en reinigende werking op de spijsvertering.

Smakelijk eten is langzaam eten

Als je snel je bord leeg eet, is de kans groot dat je ongemerkt te veel eet. De hersenen krijgen namelijk pas na 20 minuten het seintje ‘verzadigd’ door. Rustig en bewust eten zorgt dat je meer geniet en niet snel te veel eet.

Zorg goed voor je hart

Als je teveel zout eet, loop je dubbel zoveel kans op hartfalen. Het hart houdt niet van zout. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen jaarlijks 2,5 miljoen sterfgevallen worden voorkomen als mensen hun zoutinname zouden beperken tot het aanbevolen niveau van 5 gram per dag. Zout zit verstopt: 75% van onze zoutinname afkomstig is van brood, ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden. Dat is nog voordat het zoutvaatje op tafel komt.