Allergenen onder schuilnaam: SO2 – Sulfiet – SO2

Sulfiet geeft geen aanleiding tot allergische reacties waarbij het immuunsysteem betrokken is, wel geeft het intolerantiereacties. Voornamelijk bij astmapatiënten die gevoelig zijn voor sulfiet kan het een astma-aanval veroorzaken.

Sulfiet is een zwavelverbinding met zuurstof die van nature in bepaalde producten voorkomt, maar ook wordt toegevoegd als conserveermiddel. Sulfiet moet op het etiket vermeld staan wanneer een product meer dan 10mg per liter of kilogram bevat; meer dan 10mg kan een intolerante reactie geven.

De keuken van AllerGast is vrij van Sulfiet en producten waarin het verwerkt zit. Dus mensen die overgevoelig zijn voor Sulfiet zijn veilig in het AllerGast (di-)eethuis.

Synoniemen voor sulfiet:
Sulfiet SO2
Zwavelzuur
Rotte eierengas
Conserveermiddelen
E 150B en D
E 163
E 220 221 222 223
E 224 226 227 228

Producten waarin sulfiet verwerkt kan zijn (de lijst is niet volledig):
Aardappelproducten
Azijn
Bier
Brandy
Gedroogde groenten en paddenstoelen
Gekonfijte vruchten
Gelatine
Groenten in azijn/pekel/olie
Glucose/suikerstroop
Jam
Kant en Klaar maaltijden en sauzen
Kant en klaar citroensap
Kruidenmixen
Maizena
Mosterd
Ontbijtgranen met fruitsmaak
Pate
Rode kaas
Rum
Schaaldieren
Snacks
Suiker
Uien/knoflookpasta
Gedroogde/gezouten vis
Vruchtenconserven
Vruchtensap
Whisky
Wijn (ook biologische)
Worstjes
Zetmeel