Allergenen onder schuilnaam: Soja

De sojaboon is een peulvrucht die 35% eiwit bevat en daarom uitermate geschikt is om te verwerken in vleesvervangende en zuivelvervangende producten. Helaas kan de peulvrucht ook aanleiding geven tot allergische reacties waarbij het immuunsysteem betrokken is.

De hoeveelheid eiwit die een allergische reactie kan veroorzaken is erg laag, een anafylactische shock komt zelden voor. Wel bekend is dat jongen kinderen met eczeem een soja-allergie kunnen ontwikkelen. Daarom is sojamelk af te raden als vervanging van koemelk bij babies en peuters. Als een kind een lactose-allergie heeft, dan is sojamelk -verrijkt met calcium- wel geschikt als vervanger.

Veelzijdige toepassingen
De boontjes worden verwerkt tot olie, meel en lecithine. Lecithine is een emulgator die olie en waterhoudende producten homogeen houdt. Sojameel zorgt voor een betere structuur en houdbaarheid van brood.

De keuken van AllerGast is vrij van soja en alle gerechten waarin soja verwerkt zit en is dus veilig voor mensen met een allergie voor soja.

Synoniemen voor en producten met soja (de lijst is niet volledig)

Chiang
Aardappelproducten
Salades
Edamame
Mayonaise/frietsaus
Sate en Yuba
Eiwithygdrolysaat(zuur)
Olie frituurvet
Soep & sauzen
Hoisin
Ontbijtgranen
Snoep & snacks
Isoflavonen
chocolade/hazelnootpasta
Spijs en ijs
Ketjap
Hypo-allergene producten
Chips & Zoutjes
Kinako
Kant en klaar maaltijden
Voedingsvezel
Lecithine (E322)
Margarine/halvarine
Beschuit & knackebrod
Miso/Natto
Koffiemelk/poeder
Gebak & koek
TVP/TSP
Brood (verbetermiddel)
Dranken
Okara
Bakproducten
Dessert & toetjes
Plantaardig eiwit
Oosterse gerechten
Chocolade & bonbons
Plantaardige olie
Dranken en sauzen in poedervorm
Seitan
Vegetarische vleesvervangers
Sohoyu
Bewerkte vleeswaren & worst
Candy bars, energie en mueslirepen
Sojasaus
Soja cellulose (E426)
Bouillonblokjes en Kruidenmixen
Bakmixen
Tamari
Roomvervanger en zetmeel
Babyvoeding
Teriyaki
Sandwichspread
Toatjo
Tofu/tahoe/tempeh